Суперхраните са храни богати на хранителни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти, които ги правят полезни за здравето. 

„Суперхрана“ обаче не е научно признат термин. Няма конкретни критерии, които да определят кое е и кое не е суперхрана. По тази причина някои учени твърдят, че названието суперхрана е по-скоро маркетингов трик. Неоспорим факт е, обаче, че някои храни като боровинки, сьомга, къдраво зеле, акай бери и други са много по-ценни от хранителна гледна точка в сравнение с други храни с по-малка хранителна стойност.

Green superfoods

Всяка суперхрана има различни хранителни свойства, но най-често са свързани с:

 

  • Подобряване здравето на сърцето.
  • Подсилване на имунната система.
  • Предотвратяване на рак.
  • Намаляване на възпаленията.
  • Понижаване на холестерола.

На какво са богати суперхраните? 

Антиоксиданти: Тези естествени съединения защитават клетките от увреждане. Смята се, че предпазват от рак и други заболявания чрез намаляване на оксидативния стрес върху тялото. Оксидативният стрес възниква, когато има излишък от свободни радикали в тялото, свързан с дадено заболяване. 

Минерали: Тези основни хранителни вещества (като калций, калий, желязо и други подобни) помагат на тялото ни да работи по най-добрия начин.

Витамини: Всички знаем колко са важни! По-добре е да си набавим тези органични съединения от естествени храни, отколкото от добавки.

Фибри: Фибрите помагат за намаляване на холестерола, предотвратяват сърдечни заболявания и контролират глюкозата при диабет тип 2. Храните с високо съдържание на фибри, като зелето, ябълките, овесените ядки и семена от чиа, могат да насърчат доброто храносмилане и да осигурят усещане за ситост, което може да помогне в усилията за сваляне на килограми. 

Флавоноиди: открити в растенията, флавоноидите (наричани някога витамин P) имат противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства.

Здравословни мазнини: Мононенаситените и полиненаситените мазнини, известни още като „добри мазнини“, помагат за понижаване на холестерола и предотвратяват сърдечни заболявания и инсулт. 

Някои популярни суперхрани:

Some of the best superfoods; суперхраните, които са най-често срещани

Боровинки

Може би вече си ги срещал начело на класация със суперхрани. Боровинките са богати на витамини, разтворими фибри и фитохимикали (химични съединения, произведени от растения, които оказват влияние върху човешкото здраве, често включващи химикали, които придават на растенията цвят или устойчивост на болести).

А знаеш ли, че същите хранителни вещества, открити в боровинките, се намират и в много други видове горски плодове? Включително ягоди, малини, акай бери и червени боровинки. Редовната консумация на горски плодове може значително да намали нивата на възпаление в тялото.

Тъмни зеленолистни зеленчуци

Със сигурност не те изненадваме с това, че зеленчуците са здравословни. Най-вече тъмните зеленолистни зеленчуци, които са пълни с витамини А, С и Е и помагат за предотвратяването на рак. Такива зеленчуци са рукола, кейл, спанак, зеле, манголд, броколи, бок чой, зелена ряпа и други. 

Редовната консумация на спанак може да доведе до намален риск от развитие на няколко здравословни състояния, включително затлъстяване, диабет тип 2 и няколко вида рак.

Ядки и семена

Ядките и семената съдържат високи нива на минерали и здравословни мазнини. Въпреки че това са често срещани добавки в списъците със суперхрани, недостатъкът им е, че са с високо съдържание на калории. Една шепа ядки, които хапваш набързо, може да съдържа повече от 100 калории. 

Риба

Сьомгата, сардината, скумрията и някои други мазни риби са богати на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт. Ако се притесняваш за замърсителите, които рибата може да съдържа, избягвай да ядеш риба, която е високо в хранителната верига. Някои риби, като акули, риба меч или кралска скумрия съдържат по-високи нива на живак, отколкото по-малките риби, като сардини и аншоa, например. 

Не чак толкова “супер”.

Важно е да отбележим, че дори дадена храна да е здравословна и богата на хранителни вещества, преработката ѝ може да не е такава. Да вземем за пример зеленият чай. Когато е прясно сварен, той има няколко антиоксиданта. Произведените в търговската мрежа бутилирани зелени чайове обаче, често се нарязват заедно с чайове от билки с по-лошо качество и се варят с обилно количество захар.

По същия начин, пълнозърнестите храни често се обработват, така че да са по-вкусни, но това ги прави по-малко здравословни. Например инстантните пълнозърнести овесени ядки бързо повишават нивата на захар в кръвния поток, след като бъдат консумирани, насърчавайки инсулиновата резистентност, затлъстяването и диабета, подобно на консумацията на силно обработен бял хляб. 

Всичко в умерени количества. 

Балансиран режим на хранене

Това, че една храна има поставен етикет „супер“ и/или „здравословна“, това не значи, че може да я ядем в неограничени количества. Дори и с количествата на здравословните и „суперхраните“ трябва да се внимава и да не злоупотребяваме с тях, тъй като прекаляването може да има негативен ефект върху организма ни.

„Суперхраните“ са добро начало на здравословното хранене. Консумирането на храни, които са богати на микро и макронутриени (каквито са така наречените „суперхрани“), със сигурност е добра идея. Ключът към здравословното хранене обаче, е да се консумират разнообразни, питателни храни в точните количества и правилното съотношение, за да може тялото да се снабди с необходимите макронутриенти (въглехидрати, протеини, мазнини) и микронутриенти (витамини, минерали).. Или иначе казано, да се храним балансирано. 

Именно такъв е всеки един от хранителните режими на H-EAT Food. Избери най-подходящото за теб меню ето тук. Или ни пиши, за да създадем индивидуален режим специално за твоите нужди и желания!