Ех, че хубаво звучи термина “празна” калория, нали? Може би наивно се надяваш , че той означава вид калории, които по някакъв начин нямат… калории. Да, ама не! 

Всички храни съдържат калории. И всички калории или се използват от телата ни за незабавна енергия, или се складира като гликоген, за да бъдат източник на енергия в бъдеще, или се превръщат в мазнини. Има храни, които могат да бъдат много нискокалорични. Например някои зеленчуци и плодове, но освен водата и изкуствените подсладители, нищо, което ядем, не е напълно без калории.

Тогава, ако “празните” калории не са безкалорични калории, какво представляват? Точно това ще разберем в следващите редове. 

Какво представляват “празните” калории?

Ние се нуждаем от калориите. Те зареждат организма ни с енергия. Но в това, което ядем, всъщност има нещо повече от калории. Пълноценните храни, които съставляват здравословната диета, осигуряват на организма ни не само енергия, но носят и ползи за здравето ни.

Зеленчуците, например, съдържат важни витамини, минерали и хранителни вещества, плодовете пък са богати на витамини и фибри, а здравословните мазнини помагат на организма да усвои витамини. Постното месо и рибата пък, са чудесни източници на протеини, които са важни за процесите на възстановяване, растеж и развитие на организма. 

Ами храните, съдържащи предимно “празни” калории? Те източник на какво са?

Ами на калории. И това е всичко. “Празните” калории осигурят на организма незабавна енергия, но не могат да се използват за изграждане на мускулна маса, набавяне на витамини, насърчаване на чувството за ситост или осигуряване на други хранителни ползи. А всички празни калории, които не се използват за енергия, се складират като мазнини.

И за да обобщим: ако дадена храна не съдържа хранителни вещества или ако калориите от захар и мазнини надвишават хранителните вещества, които се съдържат в нея, тя се счита за източник на “празни” калории.

Ето няколко примера за такива: 

  • Безалохолни напитки, спортни напитки, сладък чай, енергийни напитки
  • Алкохол
  • Бърза храна
  • Захарни изделия

Защо “празните” калории се считат за вредни?

Един от големите проблеми с “празните” калории е, че често, без да осъзнаваме, ги консумираме в големи количества. “Празните” калории, по-специално захарите, се усвояват много бързо от организма, което означава, че не ни оставят сити за дълго време. Което води до консумиране на повече калории, отколкото тялото ни се нуждае. 

Преяждането с всякакъв вид храна – дори и здравословна – може да бъде нездравословно с течение на времето. Но преяждането с храни, които не осигуряват никакви ползи за здравето със сигурност има последствия! Освен до затлъстяване, прекомерната консумация на “празни” калории може да доведе до скок на кръвната захар и до хронични здравословни проблеми като диабет и сърдечни заболявания.

Как да заменим “празните” калории? 

Сладките напитки можем да заменим с минерална или газирана вода. А всички преработени храни с домашно приготвена храна. Знаем, че в забързаното ежедневие това може да се окаже истинско предизвикателство! Създадохме менютата на H-EAT food, за да ти освободим време за важните неща, докато ние ти осигуряваме храна, която е богата не само на калории, необходими за енергия, но и на хранителните вещества, витамини и минерали, от които се нуждаеш!

Разгледай нашите менюта и избери най-подходящото за теб! Ако не си сигурен, свържи се с нас и заедно ще изградим най-подходящия хранителен режим за теб.