Балансиран режим на хранене или диета

Балансиран режим на хранене

Ние от H-EAT Food сме посланници на здравословния балансиран режим на хранене, основан на правилното съотношение и комбинация между продуктите.

 

 

Какво значи да се храниш балансирано?

Балансираният хранителен режим означава прием на храни от всички хранителни групи, в правилни количества и съотношения, за да може тялото да се снабди с необходимите макронутриенти (въглехидрати, протеини, мазнини) и микронутриенти (витамини, минерали).

 

Здравословният хранителен режим следва да отговаря на следните принципи*:

Адекватност

Здравословният хранителен режим трябва да доставя достатъчно количества от всички необходими за организма нутриенти, влакнини и енергия.

 

Балансираност

Приетите хранителни вещества да са в балансирани съотношения, да не се изключва или замества един нутриент с друг.

 

Калориен контрол

Количеството на енергията, която се приема с храната да е толкова, че да се поддържа оптимално тегло.

 

Умереност

Да не се злоупотребява с нежеланите продукти като сол, захар, алкохол и мазнини.

 

Разнообразие

За доставка на необходимите хранителни вещества да се приемат разнообразни храни, да се избягва монотонност в храненето.

 

балансирано хранене

Досега не е открит хранителен продукт, който да съдържа всички необходими за правилното функциониране на организма хранителни вещества, поради което продължителната консумация на еднообразни храни е нежелателна.

Именно поради тази причина за задоволяване на хранителните си нужди всеки човек трябва да приема разнообразни продукти, които да съдържат различни макро – и микронутриенти.

 

Какво представлява диетата?

диета

Диетата, от друга страна, е план в повечето случай за отслабване, основан на ограничения, при който можем да консумираме определени храни, а други задължително трябва да избягваме.

Когато диетата не е изготвена от специалист индивидуално съобразена с нашите нужди, здравословно състояние, ежедневие, физическа активност, поставена крайна цел и др. фактори, както и не е специфично обвързана с конкретно заболяване, може да навреди повече на организма, отколкото да доведе до положителен дългосрочен резултат.

 

Недостатъци при спазването на повечето видове диети:

  • Ограничаване на основни хранителни групи;
  • Лошата комбинация между храните;
  • Рязката промяна в теглото при диетите за отслабване, може да доведе до множество странични ефекти и вреда върху физическото ни здраве;
  • Загуба на повече мускулна маса и течности и значително по – малко количество мазнини, което реално е и крайната цел;
  • Липса на сила и енергия;
  • Трудни за спазване за дълъг период от време поради липсата на разнообразие;
  • Повишаване нивата на кортизол (хормона на стреса) в организма по време на спазване на част от диетите предизвиква последващо преяждане и бъзро възстанояване на свалените вече килограми или в повече случаи дори натрупване на нови килограми;
  • Липса на дългосрочен ефект.

Всяка една диета има и своите пюсове свързани с постигане на конкретни цели, когато се прави разумно и по предврително изготвен план. Поради тази причина начинът на хранене на всеки един човек е изцяло индивидуален личен избор.

 

Какво да изберем – балансиран режим на хранене или диета?

Балансираният хранителен режим обаче може да се превърне в начин на живот, който неизменно ще подобри здравословното ти състояние, ще подсили имунната система, ще повиши производителността, умствените и физически възможности на организма и ще доведе до дългосрочни положителни резултати.

хранене с абонамент

хранене с абонамент

Именно поради тази причина ние от H-EAT Food сме посланници на здравословния балансиран режим на хранене, основан на правилното съотношение и комбинация между продуктите, щадящо обработване на продуктите, с цел запазване на всички полезни микро и макро нутриенти.

Нашата мисия е да покажем, че балансираният здравословен хранителен режим в съчетание с подходяща тренировъчна програма, постоянство и упоритост има положителен ефект върху физическото и умственото състояние на организма и може да доведе до възхителни резултати.

Стани част от семейството на H-EAT Food и ни помогни да докажем, че балансираният хранителен режим е важна и неизменна част от нашето ежедневие и трябва да се превърне в начин на живот.

 

*Източник: Хранене и спорт, автор: Диана Димитрова, НЦА прес, София 2014